Lesbosreis

Hélène van Oudheusden
Multicultural Coaching | Training
                                                                                                                                                                                                 

                                                                   English 
Goed onderwijs aan nieuwkomers
Studiereis voor leraren
Lesbos, Griekenland

21 - 25 september 2017  Deze reis is vol
3 - 7 mei 2018
Als jij ervaart wat nieuwkomers op hun vlucht meemaken, 
ontdek je hoe jij jouw belangrijke werk met vluchtelingkinderen nog beter kunt vervullen.

Weet jij wat een vluchtelingkind echt meemaakt?

Als leraar voor nieuwkomers investeer je continu in de kwaliteit van je lessen. De onverwachte in- en uitstroom van leerlingen maakt dat jij flexibel bent. Onderwijs aan nieuwkomers is immers steeds in ontwikkeling. Ondanks deze uitdagingen sta jij elke dag samen met je collega's voor goed onderwijs. Vluchtelingkinderen die in 2015/2016 in Nederland aankwamen gaan in 2017/2018 van de schakelklas naar het reguliere onderwijs. Stevige kennis van wat vluchtelingkinderen echt ervaren (hebben) helpt jou om effectief les te geven aan nieuwkomers.

Doel en resultaat

De 5-daagse training op Lesbos maakt dat je jouw onderwijs op school nog meer cultuursensitief (en traumasensitief) kunt afstemmen op neveninstromers en vluchtelingkinderen.

1. Je bent in staat om vanuit zelfreflectie en zelfzorg les te geven aan kinderen uit verschillende culturen.
2. Je hebt inzicht uit eerste hand in wat de nieuwkomers onderweg meemaakten. 
3. Praktische voorbereiding: kinderen die nu in Griekenland hun asielprocedure afwachten én nieuwkomers die momenteel in een taalklas/ISK zitten, kunnen later bij jou in de klas komen. Met kennis over hun reis en educatie kun je hen zorgvuldig begeleiden. 
4. Katalysatorfunctie: na terugkomst deel je de kennis uit de Lesbosreis met je collega’s. Daardoor sluit het onderwijs beter aan op wat de nieuwkomers nodig hebben.

Waarom naar Lesbos?

Veel nieuwkomers, die ook bij jou op school kunnen zitten, kwamen via de Griekse eilanden in 2015 naar Nederland. In 2015 reisden meer dan 600.000 vluchtelingen via Lesbos. Momenteel zijn op dit eiland 
4.689 vluchtelingen gestrand (UNHCR augustus '17). In heel Griekenland wachten ongeveer 60.000 vluchtelingen op hun asielprocedure.

De Lesbosreis is opgezet met respect voor de benarde situatie van de vluchtelingen en de lokale bevolking onder de EU-Turkije afspraak.

Een vluchtervaring van kinderen en hun ouders is universeel. Ook als je kinderen in de klas hebt die vanuit Afrika of uit andere landen naar Europa kwamen, geeft de situatie op Lesbos je een helder beeld van wat vluchtelingkinderen onderweg meemaken. 

Programma

Het programma op Lesbos is intensief. Je bezoekt verschillende locaties waar vluchtelingkinderen aankomen en waar ze onderwijs ontvangen. Je gaat aan de slag met zelfreflectie over lesgeven aan nieuwkomers en je hebt diverse ontmoetingen met NGO's en (Griekse) vakgenoten.

Donderdag 3 mei: Eerste workshops in de middag
Vrijdag 4 mei: Bezoek vluchtelinglocatie(s) en uitwisseling met Griekse vakgenoten over educatie
Zaterdag 5 mei: Bezoek aankomstlokaties van vluchtelingen, ontmoeting met NGO
Zondag 6 mei: Reflectie en invulling katalysatorfunctie
Maandag 7 mei: Reisdag

Je kunt vooraf je leerwens aangeven zodat daarmee in het definitieve programma zoveel mogelijk rekening kan worden gehouden. 

Voorbereiding

Na inschrijving ontvang je de maatwerk e-learning Goed onderwijs aan nieuwkomers ter voorbereiding op de Lesbosreis.

Voor wie

De Lesbosreis Goed onderwijs aan nieuwkomers is geschikt voor:
1. NT2 en ISK-leraren die gemotiveerd willen werken aan professionele ontwikkeling.
2. Leraren die leerlingen van taalklassen en ISK's in de klas krijgen. 

We werken in een kleine groep zodat er voldoende aandacht is voor persoonlijke begeleiding. 
Wil je met jouw eigen school naar Lesbos? Neem dan even contact op voor een maatwerkvoorstel. 
Ik heb interesse in de Lesbosreis

Tarief

€ 1.950,- p.p.

Inclusief:
1. Telefonisch intakegesprek over je leerwens
2.Maatwerk e-learning Goed onderwijs aan nieuwkomersom jezelf voor te bereiden op de reis
3. Werkbezoeken en workshops op Lesbos
4. Inhoudelijke begeleiding  tijdens de werkbezoeken en workshops
5. 3 Lunches en 2 diners (excl. drankjes)
6. Digitale reader
7. Registerleraarcertificaat
8. Voortgangsgesprek na de training

Exclusief:
Vlucht en hotel
Na inschrijving ontvang je de link om je vlucht en hotel te boeken.

Boek je ticket zo snel mogelijk in verband met beschikbaarheid van de vluchten.

Deelnemers verblijven in het hotel waar ook de workshops plaatsvinden. De eigenaren hielpen duizenden vluchtelingen die aankwamen op hun strand. Door de keuze voor dit hotel ondersteun je de lokale bevolking bij het weer opbouwen van hun bestaan op Lesbos.

Scholen betalen de Lesbosreis onder meer uit:
1. Individuele scholingsbudgetten, € 500/fte po - € 600 vo
2. Scholings- en verzuimbudgetten school/stichting
3. Gemeentelijke subsidie
4. Rotarygift
5. Erasmus+ budget
6. Lerarenbeurs

Organisatie

Multicultural Coaching | Training
Den Haag
06 - 42 69 70 16

Hélène van Oudheusden is expertcoach voor leraren die vanuit zelfzorg (traumasensitief) willen lesgeven aan kinderen uit verschillende culturen. Zij werkt met veel plezier in Nederland en op haar geliefde eiland Lesbos. In 2015/2016 was zij mede-organisator van de vluchtelinghulp op Lesbos, samen met de Griekse bevolking.  

Hélène van Oudheusden organiseert de studiereis Goed onderwijs aan nieuwkomers voor leraren naar Lesbos. Om jou net die kijk achter de schermen te geven die maakt dat je met nog meer begrip jouw mooie werk met zijinstromers of nieuwkomers kunt vervullen.

Een paar praktische zaken
* Het tarief van € 1.950,- is btw vrij in verband met CRKBO-registratie. 
* Op alle diensten en produkten zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De factuur heeft een betaaltermijn van 15 dagen.
* Registerleraar valideert Goed onderwijs aan nieuwkomers, Lesbos voor 40 registeruren.

Wat deelnemers zeggen over Goed onderwijs aan nieuwkomers op Lesbos 2017

Wat een indrukwekkende studiereis op Lesbos 

Leerzame gesprekken over de vluchtelingencrisis en een bijzondere ervaring om het met eigen ogen te zien. 
Wat een waardevolle aanvulling op ons internationale Erasmus + project. Heel veel dank voor deze inspirerende studiereis!

Marijke Verbree - Kruijs, MEd
Docente Duits, gecertificeerd coördinator Tweetalig Onderwijs (TTO) en internationalisering (RGCI) Carmel College, Gouda
En na de reis op school?

Dinsdag weer terug op school vroegen alle collega's "En? Hoe was het?" Tja, hoe breng je dat nou onder woorden?

Maar gelijk die middag had ik samen met mijn leidinggevende en een collega die ook mee was bij de Lesbosreis een gesprek met een jongen die alleen gevlucht is. Ineens overviel het me. De jongen is zo verdrietig, hij weet niet meer hoe hij het voor elkaar moet krijgen. En wat me te binnen schoot, het enige wat me belangrijk leek, was te benadrukken dat hij er toe doet, dat hij belangrijk is, dat hij voor zichzelf moet zorgen omdat hij er mag zijn. Daarna kwam mijn leidinggevende bij me en zei, daar zag ik even iets van wat je op Lesbos ervaren hebt, of niet? En toen dacht ik, ja...

Ik heb altijd in mijn werk gestaan dat ik even met leerlingen mee mag reizen. Ik mag ze leren kennen, ik mag iets van ze leren en misschien leren ze wat van mij. De Lesbosreis heeft me bevestigd dat het helpt om het zo te zien. Iedereen heeft zijn verhaal, zijn reis.

Nynke Bekema
Docent NT2 en Zorgcoördinator ISK Zuyderzee lyceum, Emmeloord
Op een nieuwe manier kijken naar traumasensitief lesgeven

Het heeft heel goed uitgepakt om met het hele team naar Lesbos te zijn geweest. De impact is groot en het heeft me meer gedaan dan ik voor mogelijk had gehouden. 

We kijken op een nieuwe manier naar traumasensitief lesgeven omdat we met eigen ogen zagen wat vluchtelingkinderen meemaken. Lesbos komt continue terug in gesprekken: met andere collega's, met de Onderwijsinspectie en binnenkort starten we met presentaties in reguliere lessen van de school waaraan we verbonden zijn.

Rob Sakko 
Directeur (RDO) CBS De Wegwijzer, Harderwijk

One little starfish in your classroom 

Door de studiereis naar Lesbos kan ik gedrag dat kinderen laten zien beter plaatsen. Als intern begeleider ga ik nog meer dan hiervoor leerkrachten begeleiden in structuur, voorspelbaarheid, rust in de klas brengen. Dat is het allerbelangrijkste. Kinderen laten ervaren dat ze weer controle over hun eigen leven kunnen hebben op bepaalde vlakken. Tussendoor korte ontspanningsoefeningen, bewegen, visualisaties, mindfulness om stress te ontladen blijven inzetten. De reis heeft me ook bewuster gemaakt van letten op zelfzorg voor leerkrachten. Zo dankbaar dat ik dit werk mag doen.

Ilse Vlietstra 
Intern Begeleider Nieuwkomersklas

Indrukwekkende verhalen op Lesbos

Nog heel vaak ben ik bezig met de verhalen van NGO Lighthouse, de kapitein en andere locals over de vluchtelingsituatie. Al geef ik al sinds 2000 les aan nieuwkomers, ik begrijp de kinderen na de Lesbosreis nog beter nu ik de verhalen uit eerste hand heb gehoord.

Marja Letteboer-Peskens
NT2 leraar Esdal College, Emmen
Bijzonder rapportgesprek met bootvluchteling

Je zal t niet geloven.....had net rapportgesprekken... blijkt één van de ouders een bootvluchteling te zijn geweest. Vader was alleen gegaan en na een jaar werd hij herenigd in Nederland met zijn gezin, dat het ondertussen heel zwaar had in Syrië.
En inderdaad... ik heb een heel ander gesprek gevoerd dan ik anders gedaan zou hebben. Ik voelde het heel erg in. 
Het was een mooi en dankbaar gesprek. Kon mijn zelfgemaakte foto's laten zien. Het gesprek maakte bij mij emoties los, die ik niet had verwacht. Ben dankbaar dat ik deze reis heb mogen maken. 

Ik heb zoveel mensen ontmoet die zo begeesterd zijn in hun werk met vluchtelingen. Het gaat erom dat ze niet zichzelf geven maar het is hun levenswijze. En dat is mooi - en dan doe je het zo echt en intrinsiek. 
Hélène van Oudheusden is Lesbos. Je voelt haar energie in elke zin.

Rian Eijgenraam
NT2 leraar Basisschool 't Palet, Den Haag
Share by: