Lesbosreis

Als je zelf ervaart wat vluchtelingkinderen op hun reis meemaken, 
kun je je onderwijs nog zorgvuldiger op hen afstemmen.
Goed onderwijs aan nieuwkomers
5-Daagse ervaringsreis voor leraren

3 - 7 mei 2018

Lesbos, Griekenland
Schrijf je in vóór 1 februari 2018 i.v.m. beschikbare vluchten
Vluchtelingkinderen in de klas
Het Griekse eiland Lesbos ontving in 2015/2016 ruim 750.000 vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan op hun weg door Europa. Waarschijnlijk heb je kinderen in de klas die met hun ouders, of alleenreizend, via de Griekse eilanden uiteindelijk in Nederland aankwamen. Momenteel zijn ruim 7.000 vluchtelingen gestrand op Lesbos (bron: UNHCR). Het onderwijs voor de vluchtelingkinderen wordt opgezet op Lesbos.

Leraren bezoeken Lesbos
Als leraar voor nieuwkomers wordt veel flexibiliteit van je gevraagd. Zelfzorg is daarbij onontbeerlijk. Immers, wanneer jij goed voor jezelf zorgt, kun je harmonieus voor je leerlingen zorgen. Wanneer je een deel van de reis van een kind zelf hebt ervaren, kun je je onderwijs verder op maat maken. Je sluit dan op een nieuwe manier aan bij wat kinderen nodig hebben. Kinderen en ouders voelen je afstemming en daardoor kan je contact met leerlingen (nog) soepeler verlopen. Dit komt je onderwijs ten goede.

Je bent van harte welkom om tijdens de Lesbosreis gevoelsmatig en praktisch aan de slag te gaan met wat jij en je leerlingen nodig hebben in nieuwkomersonderwijs.

Voor wie
Deze reis is geschikt voor je als je vanuit innerlijke groei en zelfwerkzaamheid je onderwijs aan nieuwkomers wilt verbeteren. We reizen in een kleine groep. Er is eerst een intakegesprek over je leerwens. De Lesbosreis is niet geschikt voor deelnemers die primair scholen willen bezoeken.

De Lesbosreis is opgezet met respect voor de benarde situatie van de vluchtelingen en de lokale bevolking onder de EU-Turkije afspraak. 

Organisatie
Hélène van Oudheusden werkt sinds 2012 ook als (school)coach op Lesbos, Griekenland. Ze traint met veel plezier leraren uit verschillende landen om vanuit persoonlijke groei hun onderwijs aan kinderen verder te verbeteren. Hélène is sinds de start van de vluchtelingcrisis in 2015 betrokken bij de vluchtelingopvang op Lesbos.


Meer informatie en aanmelding
Heb je interesse in de Lesbosreis? Vul dan het contactformulier in en je ontvangt de folder.

(c) Pikpa/Lesvos Solidarity

Wat zeggen deelnemers over de Lesbosreis?

Wat een indrukwekkende studiereis op Lesbos 

Leerzame gesprekken over de vluchtelingencrisis en een bijzondere ervaring om het met eigen ogen te zien. Wat een waardevolle aanvulling op ons internationale Erasmus + project. Heel veel dank voor deze inspirerende studiereis!

Marijke Verbree - Kruijs, MEd
Docente Duits, gecertificeerd coördinator Tweetalig Onderwijs (TTO) en internationalisering (RGCI) Carmel College, Gouda
En na de reis op school?

Ik heb altijd in mijn werk gestaan dat ik even met leerlingen mee mag reizen. Ik mag ze leren kennen, ik mag iets van ze leren en misschien leren ze wat van mij. De Lesbosreis heeft me bevestigd dat het helpt om het zo te zien. Iedereen heeft zijn verhaal, zijn reis.

Nynke Bekema
Docent NT2 en Zorgcoördinator ISK Zuyderzee lyceum, Emmeloord
Op een nieuwe manier kijken naar traumasensitief lesgeven

Het heeft heel goed uitgepakt om met het hele team naar Lesbos te zijn geweest. We kijken op een nieuwe manier naar traumasensitief lesgeven omdat we met eigen ogen zagen wat vluchtelingkinderen meemaken. 

Rob Sakko 
Directeur (RDO) CBS De Wegwijzer, Harderwijk

One little starfish in your classroom 

Door de studiereis naar Lesbos kan ik gedrag dat kinderen laten zien beter plaatsen. Als intern begeleider ga ik nog meer dan hiervoor leerkrachten begeleiden in structuur, voorspelbaarheid, rust in de klas brengen. 

Ilse Vlietstra 
Intern Begeleider Nieuwkomersklas

Indrukwekkende verhalen op Lesbos

Nog heel vaak ben ik bezig met de verhalen van NGO Lighthouse, de kapitein en andere locals over de vluchtelingsituatie. Al geef ik al sinds 2000 les aan nieuwkomers, ik begrijp de kinderen na de Lesbosreis nog beter nu ik de verhalen uit eerste hand heb gehoord.

Marja Letteboer-Peskens
NT2 leraar Esdal College, Emmen
Bijzonder rapportgesprek met bootvluchteling

Na de Lesbosreis kon ik meer invoelen in een gesprek met een ouder die bootvluchteling was. Het gesprek maakte bij mij emoties los die ik niet had verwacht. Ik heb zoveel mensen ontmoet die zo begeesterd zijn in hun werk met vluchtelingen. 

Rian Eijgenraam
NT2 leraar Basisschool 't Palet, Den Haag
Share by: